Αδένωμα Παραθυρεοειδούς και Πρωτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός

Η ανεξέλεγκτη και αυτόνομη έκκριση παραθορμόνης από το αδένωμα του παραθυρεοειδούς έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση εξαιρετικά αυξημένων επιπέδων παραθορμόνης και ασβεστίου στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα, τα επίπεδα φωσφόρου αίματος είναι ελαττωμένα. Αυτά με τη σειρά τους προκαλούν διάφορα συμπτώματα και σημεία, τα οποία αποτελούν τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένα αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, καθώς διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει πως ευθύνεται για το 80 – 90% των περιπτώσεων πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Αδένωμα Παραθυρεοειδούς: Ποια Συμπτώματα προκαλεί;

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς προκαλεί τα συμπτώματα και σημεία του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Τη νεφρολιθίαση και την ουρητηρολιθίαση
  • Την οστεοπενία και την οστεοπόρωση
  • Τη δυσκοιλιότητα, τη ναυτία, τους εμέτους και το πεπτικό έλκος
  • Την αρτηριακή υπέρταση και τις καρδιακές αρρυθμίες
  • Τη σύγχυση, την κόπωση και την κατάθλιψη
  • Την σωματική και μυϊκή αδυναμία

Αδένωμα Παραθυρεοειδούς: Πως γίνεται η Διάγνωση;

Η διάγνωση του αδενώματος του παραθυρεοειδούς αδένα ακολουθεί τη διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς εμφανίζουν αρχικά τα συμπτώματα και σημεία του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, ακολούθως τίθεται η διάγνωση της νόσου και εν συνεχεία ανευρίσκεται το αίτιο της νόσου.

Θα πρέπει, δηλαδή, μετά τη διάγνωση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, να εντοπισθεί και να πιστοποιηθεί το αίτιό του μέσω κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων εντοπισμού, το οποίο όπως προαναφέρθηκε είναι το αδένωμα του παραθυρεοειδούς στο 80-90% των περιπτώσεων.

Μας εξηγεί ο Χειρουργός Αποστόλου.

Διαβάστε:  Αιμορροΐδες Αίτια, συμπτώματα
Leave your comment
Comment
Name
Email