Πού Χρησιμεύει η Αρθροπλαστική Γόνατος;

Πού Χρησιμεύει η Αρθροπλαστική Γόνατος;

Τι είναι η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος;

Η αντικατάσταση γόνατος, που ονομάζεται επίσης αρθροπλαστική γόνατος ή ολική αντικατάσταση γόνατος, είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ενός γόνατος που έχει υποστεί βλάβη από αρθρίτιδα. Μεταλλικά και πλαστικά μέρη χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα άκρα των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος, μαζί με την επιγονατίδα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη για κάποιον που έχει σοβαρή αρθρίτιδα ή σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο.

Διάφοροι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν την άρθρωση του γόνατος. Η οστεοαρθρίτιδα, μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων που προσβάλλει κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση του αρθρικού χόνδρου και των παρακείμενων οστών στα γόνατα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή του αρθρικού υμένα και οδηγεί σε υπερβολικό αρθρικό υγρό, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσκαμψία. Η τραυματική αρθρίτιδα, η αρθρίτιδα που οφείλεται σε τραυματισμό, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον χόνδρο του γόνατος.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης αρθροπλαστικής γόνατος είναι η επαναφορά των τμημάτων της άρθρωσης του γόνατος που έχουν υποστεί βλάβη και η ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο που δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλες θεραπείες.

Λίγα Λόγια για την Ανατομία Γόνατος

Οι αρθρώσεις είναι οι περιοχές όπου συναντώνται 2 ή περισσότερα οστά. Οι περισσότερες αρθρώσεις είναι κινητές, επιτρέποντας την κίνηση των οστών. Βασικά, το γόνατο αποτελείται από 2 μακριά οστά του ποδιού που συγκρατούνται μεταξύ τους από μύες, συνδέσμους και τένοντες. Κάθε άκρο του οστού καλύπτεται από ένα στρώμα χόνδρου που απορροφά τους κραδασμούς και προστατεύει το γόνατο.

Διαβάστε:  Ποια είναι η μετεγχειρητική αποκατάσταση της άσθροσκόπησης ώμου;

Υπάρχουν 2 ομάδες μυών που εμπλέκονται στο γόνατο, συμπεριλαμβανομένων των τετρακέφαλων μυών (που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος των μηρών), οι οποίοι ισιώνουν τα πόδια, και των οπίσθιων μυών (που βρίσκονται στο πίσω μέρος των μηρών), οι οποίοι λυγίζουν το πόδι στο γόνατο.

Οι τένοντες είναι σκληρά κορδόνια συνδετικού ιστού που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Οι σύνδεσμοι είναι ελαστικές ζώνες ιστού που συνδέουν τα οστά με τα οστά. Ορισμένοι σύνδεσμοι του γόνατος παρέχουν σταθερότητα και προστασία των αρθρώσεων, ενώ άλλοι σύνδεσμοι περιορίζουν την προς τα εμπρός και προς τα πίσω κίνηση της κνήμης (οστό της κνήμης).

Ο Βασικός Λόγος της Θεραπείας

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος είναι μια θεραπεία για τον πόνο και την αναπηρία στο γόνατο. Η πιο συχνή πάθηση που οδηγεί στην ανάγκη για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από τη διάσπαση του αρθρικού χόνδρου. Η βλάβη του χόνδρου και των οστών περιορίζει την κίνηση και μπορεί να προκαλέσει πόνο. Τα άτομα με σοβαρή εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν κανονικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κάμψη στο γόνατο, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών, επειδή είναι επώδυνες. Το γόνατο μπορεί να πρηστεί ή να “υποχωρήσει” επειδή η άρθρωση δεν είναι σταθερή.

Leave your comment
Comment
Name
Email