Ποια είναι τα Προβλήματα που Λύνει η Αρθροπλαστική Ισχίου;

Ποια είναι τα Προβλήματα που Λύνει η Αρθροπλαστική Ισχίου;

Ποιες Ασθένειες Αντιμετωπίζει η Αρθροπλαστική Ισχίου;

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου, ή αρθροπλαστική ισχίου, είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ένας ορθοπεδικός χειρουργός αφαιρεί τα άρρωστα μέρη της άρθρωσης του ισχίου και τα αντικαθιστά με νέα, τεχνητά μέρη. Αυτά τα τεχνητά μέρη μιμούνται τη λειτουργία της φυσιολογικής άρθρωσης του ισχίου.

Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου εάν έχετε μια ασθένεια, όπως:

 • Αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
 • Οστεονέκρωση, η οποία συμβαίνει όταν τμήματα ενός οστού πεθαίνουν λόγω μειωμένης παροχής αίματος.
 • Μπορεί επίσης να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου εάν υποστείτε κάταγμα (σπάσιμο) του ισχίου σας από τραυματισμό, όπως πτώση, ή από ασθένεια των οστών.

Η άρθρωση του ισχίου είναι μια σφαιρική άρθρωση και είναι μία από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος. Το άνω άκρο του μηριαίου οστού συναντά τη λεκάνη για να δημιουργήσει την άρθρωση. Η “σφαίρα” στο άκρο του μηριαίου οστού ονομάζεται κεφαλή του μηριαίου οστού και προσαρμόζεται στην “υποδοχή” (την αγκύλη) της λεκάνης.

Ποιοι είναι οι Στόχοι της Χειρουργικής Επέμβασης Αντικατάστασης Ισχίου;

 • Ανακούφιση από τον πόνο της κατεστραμμένης ή άρρωστης άρθρωσης του ισχίου.
 • Βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης του ισχίου.
 • Αύξηση της κινητικότητας.

Κατά τη διάρκεια μιας αρθροπλαστικής ισχίου ο χειρουργός κάνει μια τομή πάνω από τον μηρό και αφαιρεί το άρρωστο ή κατεστραμμένο οστό και τον χόνδρο από την άρθρωση του ισχίου. Στη συνέχεια, ο χειρουργός αντικαθιστά την κεφαλή του μηριαίου οστού και την αγκύλη με νέα, τεχνητά μέρη. Οι χειρουργοί έχουν μάθει με την πάροδο του χρόνου να εκτελούν την αντικατάσταση του ισχίου με μικρότερες τομές, ώστε να περιορίζουν το μέγεθος του τραύματος στους μαλακούς ιστούς.

Διαβάστε:  Τι είναι η βρογχοκήλη

Τα κύρια μέρη των περισσότερων αντικαταστάσεων ισχίου που εφαρμόζουν στο οστό, η υποδοχή και το στέλεχος είναι κατασκευασμένα από μέταλλο. Η επιφάνεια της άρθρωσης (που ονομάζεται επιφάνεια έδρασης) μπορεί να είναι κατασκευασμένη από μέταλλο, κεραμικό ή πλαστικό. Ο χειρουργός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό τεχνητών τεμαχίων για την αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου. Παραδείγματος χάριν:

 • Μεταλλική σφαίρα με πλαστική επένδυση υποδοχής.
 • Κεραμική σφαίρα με πλαστική επένδυση υποδοχής.
 • Κεραμική σφαίρα με κεραμική υποδοχή ή επένδυση.

Λόγω των επιπλοκών που μπορεί να αναπτυχθούν, οι χειρουργοί σπάνια χρησιμοποιούν τεχνητές επιφάνειες ρουλεμάν από μέταλλο σε μέταλλο.

Επιπλέον, ο ορθοπεδικός χειρουργός θα επιλέξει κομμάτια που συνδέονται με διαφορετικό τρόπο με το υπόλοιπο οστό, όπως:

 • Τσιμεντοποιημένες αντικαταστάσεις, οι οποίες στερεώνουν τα τεχνητά μέρη στο υγιές οστό με ειδική κόλλα ή τσιμέντο.
 • Αντικαταστάσεις χωρίς σκλήρυνση, οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνητά μέρη με πορώδη επιφάνεια ή άλλου τύπου επιφάνεια. Αυτό επιτρέπει στο οστό να αναπτυχθεί μέσα στους πόρους για να συγκρατήσει τα νέα μέρη στη θέση τους. Επειδή χρειάζεται κάποιος χρόνος για να αναπτυχθεί το φυσικό οστό και να προσκολληθεί στην πρόθεση, η δραστηριότητά σας μπορεί να είναι περιορισμένη για αρκετούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Υβριδικές αντικαταστάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν ένα τσιμεντοποιημένο τμήμα μηριαίου οστού και ένα μη τσιμεντοποιημένο τμήμα ακετυλοειδούς.

Συνοψίζοντας, η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που αντικαθιστά την κατεστραμμένη άρθρωση του ισχίου με μια τεχνητή άρθρωση. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη σοβαρή αρθρίτιδα του ισχίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα.

Leave your comment
Comment
Name
Email