Αυξημένη Προλακτίνη – Συμπτώματα και Θεραπεία

Αυξημένη Προλακτίνη – Συμπτώματα και Θεραπεία

Η αυξημένη προλακτίνη, που αναφέρεται και ως υπερπρολακτιναιμία, είναι μια κατάσταση όπου τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης στο αίμα είναι υψηλά.

Η προλακτίνη παράγεται από την υπόφυση, έναν μικρό αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Η κύρια λειτουργία της προλακτίνης είναι να ενθαρρύνει την παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς μετά τον τοκετό.

Τα συμπτώματα της υπερπρολακτιναιμίας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του ατόμου. Στις γυναίκες, τα κοινότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 1. Γαλακτόρροια (εκκριτική έκκριση γάλακτος από τους μαστούς).
 2. Αμηνόρροια (απουσία της περιόδου).
 3. Δυσκολία στην εγκυμοσύνη.
 4. Σεξουαλική δυσλειτουργία (χαμηλή σεξουαλική διάθεση, δυσκολία στην επίτευξη οργασμού).
 5. Κόπωση.
 6. Πονοκέφαλοι.

Στους άνδρες, τα συμπτώματα της υπερπρολακτιναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Γαλακτόρροια.
 2. Σεξουαλική δυσλειτουργία (χαμηλή σεξουαλική διάθεση, δυσλειτουργία στύσης).
 3. Αύξηση του μεγέθους του μαστού (γυναικομαστία).
 4. Αδυναμία.
 5. Πονοκέφαλοι.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, υψηλά επίπεδα προλακτίνης μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως:

 1. Προβλήματα με την όραση, όπως θολή όραση, διπλωπία ή απώλεια όρασης.
 2. Υπερθυρεοειδισμός.
 3. Διαβήτης.
 4. Υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυξημένα επίπεδα προλακτίνης περιλαμβάνουν:

 1. Προλακτίνωμα: Ένα καλοήθης όγκος της υπόφυσης που παράγει προλακτίνη.
 2. Φαρμακευτική θεραπεία: Ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, φάρμακα κατά του πόνου και αντισυλληπτικά, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα προλακτίνης.
 3. Φυσιολογικές καταστάσεις: Επίπεδα προλακτίνης μπορούν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, του ύπνου και της σεξουαλικής διέγερσης.
 4. Άλλες καταστάσεις: Καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ο υποθυρεοειδισμός και η υποσιτισμός μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυξημένα επίπεδα προλακτίνης.

Διαγνωστική

Για την εντοπισμό της αυξημένης προλακτίνης, απαιτείται ανάλυση του αίματος με σκοπό την παρακολούθηση των επιπέδων προλακτίνης. Σε περίπτωση αυξημένων επιπέδων προλακτίνης, ο ιατρός θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις για την εντοπισμό της αιτίας.

Διαβάστε:  Όζοι Θυρεοειδούς

Θεραπεία

Η θεραπεία της υπερβολικής προλακτίνης εξαρτάται από την αιτία της. Στην περίπτωση που η αιτία είναι ένα προλακτίνωμα, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

Φαρμακευτική αγωγή: Φάρμακα όπως η βρωμοκρυπτίνη και η καβεργολίνη, που είναι γνωστά ως ανταγωνιστές της ντοπαμίνης, αποτελούν την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα προλακτίνωμα. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων προλακτίνης, μειώνοντας τον όγκο του προλακτίνωμα.

Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική αφαίρεση του προλακτίνωμα μπορεί να είναι απαραίτητη.

Αν η αιτία της υπερβολικής προλακτίνης είναι φαρμακευτική, ο ιατρός μπορεί να εξετάσει την αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής. Εάν η αιτία είναι φυσική, όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός, τότε η κατάσταση θα υποχωρήσει αυτόματα.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση για την υπερβολική προλακτίνη είναι συνήθως θετική. Με την κατάλληλη θεραπεία, τα επίπεδα προλακτίνης συνήθως μειώνονται και τα συμπτώματα υποχωρούν.

Leave your comment
Comment
Name
Email