
Πως να βρείτε έμπειρο δικηγόρο
Η εύρεση ενός καλού δικηγόρου μπορεί να είναι δύσκολη. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι έμπειρος στη συγκεκριμένη υπόθεσή σας και στο δίκαιο που την περιβάλλει, αλλά δεν θέλετε επίσης να ξοδέψετε μια περιουσία για νομικές αμοιβές. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βρείτε έναν εξειδικευμένο δικηγόρο που θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει σε κάθε είδους νομικό πρόβλημα:
Κάντε την έρευνά σας.
Μπορείτε να ξεκινήσετε την έρευνά σας διαβάζοντας την ιστοσελίδα του δικηγόρου ή της δικηγορικής εταιρείας που σας ενδιαφέρει. Δείτε αν έχει μαρτυρίες από προηγούμενους πελάτες και διαβάστε προσεκτικά αυτές τις μαρτυρίες για να πάρετε μια ιδέα για το είδος της εμπειρίας που είχε με υποθέσεις όπως η δική σας.
Αναρωτηθείτε: “Είναι αυτό το άτομο πραγματικά ειδικός στον τομέα μου;” Αν ναι, αυτό είναι υπέροχο! Αλλά αν όχι… ίσως να θέλετε να βρείτε κάποιον άλλον που ειδικεύεται σε αυτό (και δεν χρεώνει τόσα πολλά). Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τις κριτικές τους στο Yelp ή σε άλλους ιστότοπους που επιτρέπουν σε άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες τους στο παρελθόν να αφήσουν κριτικές γι’ αυτούς- αυτές θα σας δώσουν μια ιδέα για το τι σκέφτονται οι άλλοι σχετικά με τη συνεργασία με τον συγκεκριμένο δικηγόρο/δικηγορικό γραφείο προτού δεσμευτείτε οικονομικά
Ρωτήστε γύρω σας.
- Ρωτήστε φίλους και συγγενείς.
- Ρωτήστε ανθρώπους που εμπιστεύεστε.
- Ζητήστε συστάσεις από προηγούμενους πελάτες του δικηγόρου, αν είναι δυνατόν, και ρωτήστε τους για την εμπειρία τους με τον δικηγόρο.
Μιλήστε με έναν γνωστό σας δικηγόρο.
- Μιλήστε με έναν γνωστό δικηγόρο για διαζύγια. Εάν έχετε προσωπική σχέση με κάποιον δικηγόρο, ρωτήστε τον αν μπορεί να σας συστήσει κάποιον ειδικό στον τομέα που χρειάζεστε. Ίσως μάλιστα να είναι σε θέση να σας δώσει στοιχεία επικοινωνίας για το πρόσωπο που πιστεύει ότι θα ήταν το καταλληλότερο για την περίπτωσή σας.
- Ρωτήστε τον δικηγόρο αν γνωρίζει δικηγόρους που ειδικεύονται στον τομέα του δικαίου που αφορά την υπόθεσή σας (π.χ. οικογενειακό δίκαιο ή ποινική υπεράσπιση). Όσο πιο συγκεκριμένος και στενός είναι ο τομέας για κάθε δικηγόρο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να είναι ειδικός σε αυτόν!
- Ρωτήστε αν υπάρχουν παλαιότερες υποθέσεις παρόμοιες με τη δική σας στις οποίες έχει εμπλακεί ο συγκεκριμένος δικηγόρος, καθώς και πώς κατέληξαν αυτές για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη (αν είναι δυνατόν). Αυτό θα σας δώσει κάποια εικόνα για το τι είδους χαρακτηριστικά προσωπικότητας θα λειτουργούσαν καλύτερα όταν συνεργάζεστε μακροπρόθεσμα – είτε μέσω τακτικών διαπραγμάτευσης είτε μέσω συνεδριών στρατηγικής στο δικαστήριο, όπου και οι δύο πλευρές χρειάζονται ισότιμη εκπροσώπηση σε κάθε βήμα κατά μήκος της διαδρομής”.
Ζητήστε συστάσεις από άλλους.
Μπορείτε επίσης να ζητήσετε συστάσεις από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας. Εάν έμειναν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που έλαβαν από έναν δικηγόρο, μπορεί να είναι περισσότερο από ευτυχείς να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί σας. Το δικηγορικό γραφείο πρέπει να έχει πολυετή πείρα.
Αν δεν αισθάνεστε άνετα να ρωτήσετε ανθρώπους αυτοπροσώπως, δοκιμάστε να αναζητήσετε δικηγόρους στο διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί νομικοί κατάλογοι που απαριθμούν δικηγόρους που ασκούν το επάγγελμα στην περιοχή σας ανά ειδικότητα ή είδος δικαίου (π.χ. φορολογικό δίκαιο).
Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να αναζητήσετε τους “καλύτερους δικηγόρους” στην πόλη ή την πολιτεία σας -πολλοί αξιόπιστοι οργανισμοί δημοσιεύουν κάθε χρόνο καταλόγους με τους δικηγόρους με την υψηλότερη βαθμολογία, οι οποίοι βασίζονται σε εκτεταμένη έρευνα.
Θα μπορούσατε ακόμη και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε απευθείας με έναν από αυτούς τους εμπειρογνώμονες προτού μπείτε σε όλο αυτό τον κόπο: Ρωτήστε τον/την αν θα ήταν πρόθυμος/η να συναντηθεί μαζί σας δωρεάν, ώστε να σας εξηγήσει τι θα έκανε αν τον/την προσλαμβάνατε εσείς (και γιατί), εξηγώντας παράλληλα πόσο χρεώνει ανά ώρα(ες).
Μην ξεχνάτε το διαδίκτυο.
Το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρείτε δικηγόρο. Μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον με βάση το όνομα, την τοποθεσία ή την ειδικότητά του και στη συνέχεια να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί του.
Αν αναζητάτε νομική βοήθεια για κάτι συγκεκριμένο, όπως διαζύγιο ή πτωχευτικό δίκαιο, δοκιμάστε να αναζητήσετε “δικηγόρους διαζυγίων” ή “δικηγόρους πτώχευσης”. Αν το πρόβλημά σας δεν είναι τόσο συγκεκριμένο (όπως αν χρειάζεστε απλώς μια γενική συμβουλή), αναζητήστε έναν δικηγόρο που ειδικεύεται σε γενικούς τομείς πρακτικής, όπως το οικογενειακό δίκαιο ή το δίκαιο ποινικής υπεράσπισης, αντί απλώς “δικηγόρος”, επειδή αυτοί οι όροι θα σας δώσουν περισσότερα αποτελέσματα από ό,τι αν πληκτρολογήσετε απλώς την ίδια τη λέξη.
Μόλις βρείτε μερικούς πιθανούς υποψηφίους στο Google ή στο Yelp! (δύο δημοφιλείς ιστότοποι όπου οι άνθρωποι αξιολογούν επιχειρήσεις), βεβαιωθείτε ότι έχουν πράγματι άδεια άσκησης επαγγέλματος στην πολιτεία σας προτού κλείσετε ραντεβού -και ρωτήστε επίσης φίλους και μέλη της οικογένειας αν γνωρίζουν καλούς δικηγόρους!
- Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για να ενημερωθείτε, αλλά μην επιλέξετε τον πρώτο δικηγόρο που θα βρείτε.
- Κάντε την έρευνά σας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι είδους δικηγόρο χρειάζεστε πριν προσλάβετε κάποιον.
- Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο!
Συμπερασματικά
Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας έδωσε κάποιες πληροφορίες για το πώς να βρείτε τον κατάλληλο δικηγόρο για την περίπτωσή σας. Να θυμάστε ότι το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, αλλά φροντίστε πάντα να κάνετε την έρευνά σας και να ρωτάτε πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση. Καλή τύχη!
Leave your comment