Ποια ηχεία αυτοκινήτου πρέπει να αγοράσω;

Ποια ηχεία αυτοκινήτου πρέπει να αγοράσω;

Πολλοί άνθρωποι που ψάχνουν ενισχυτές αυτοκινήτου ρωτούν εάν είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο μέγεθος ή τύπο ηχείου για την αναπαραγωγή συγκεκριμένων ειδών μουσικής. Τα προγράμματα οδήγησης μεσαίας κατηγορίας με κώνο χαρτιού χειρίζονται καλύτερα την κλασική μουσική; Τα υπογούφερ 15 ιντσών αναπαράγουν τα τύμπανα με μεγαλύτερη ακρίβεια; Τα ηχεία αυτοκινήτου διαφέρουν από ποιότητα και κόστος. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς λειτουργεί ο ήχος και ας εξηγήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών μεγεθών και σχεδίων ηχείων.

Συχνότητα περιεχομένου στη μουσική

Είτε ακούτε Ελληνικά είτε Metallica, όλοι οι ερμηνευτές και τα μουσικά όργανα καλύπτουν ένα εκπληκτικά μεγάλο εύρος συχνοτήτων. Η ανδρική φωνή καλύπτει συνήθως συχνότητες από 125 Hz έως πάνω από 3 kHz. Για τις τραγουδίστριες, η φωνή τους κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 200 Hz και 4 kHz. Όσον αφορά τα όργανα, το εύρος συχνοτήτων τους είναι πολύ μεγαλύτερο. Ένα όρθιο πιάνο εκτείνεται από λιγότερο από 30 Hz σε περισσότερα από 4 kHz με αρμονικές που εκτείνονται ακόμη υψηλότερα. Ένα τρίγωνο έχει σημαντική ενέργεια μέχρι 15 kHz.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περιμένουν είναι ότι ένα όργανο όπως το τύμπανο παγίδας καλύπτει ένα εκπληκτικά μεγάλο εύρος ζώνης. Το βασικό είναι στα 275 Hz, αλλά το αρμονικό περιεχόμενο εκτείνεται σταθερά έως και τα 6,5 kHz πριν αρχίσει να εκτυλίσσεται.

Τι είδους ενισχυτή πρέπει να χρησιμοποιήσω

Για να ακούγεται καλό ένα στερεοφωνικό σύστημα αυτοκινήτου υψηλής ποιότητας, χρειαζόμαστε το σύστημα να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του εύρους ακουστικών συχνοτήτων. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τα πάντα, από βαθιά μπάσα στα 30 Hz ή χαμηλότερα μέχρι τα υψηλότερα υψηλά μεταξύ 15 και 20 kHz.

Διαβάστε:  Εξερευνώντας τον Κόσμο των Ιδιωτικών Μεταφορών

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο μεγέθη ηχείων. στην πρακτικότητα, τρία μεγέθη λειτουργούν καλύτερα. Η επόμενη απαίτηση είναι ότι η απόκριση συχνότητας του ηχοσυστήματος μας πρέπει να είναι σχετικά ομαλή με μια ευχάριστη ισορροπία. Σε κάποιους αρέσει λίγο περισσότερο μπάσο, ενώ σε άλλους αρέσει η χαλαρή αναπαραγωγή υψηλής συχνότητας ή λίγο επιπλέον τσιτσίρισμα από πάνω.

Σχεδόν σε κάθε τυφλή δοκιμή που εκτελείται από κατασκευαστές ηχείων, η απόκριση μεσαίου εύρους (150 έως 4.000 Hz) του συστήματος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη για να ακούγονται ακριβή τα φωνητικά. Υπάρχουν φυσικά διαφορές σε ενισχυτές αυτοκινήτου ανάλογα με τις απαιτήσεις και το κόστος.

Τα περισσότερα συστήματα ήχου που είναι εγκατεστημένα σε οχήματα χρησιμοποιούν σχεδίαση τριών κατευθύνσεων. Ο όρος τριπλής κατεύθυνσης περιγράφει τη χρήση τριών ηχείων διαφορετικού μεγέθους, το καθένα από τα οποία λειτουργεί σε διαφορετικά εύρη συχνοτήτων για να αναδημιουργήσει την εγγραφή.

Σε ένα εργοστασιακά εγκατεστημένο ηχοσύστημα, μπορεί να έχετε ένα υπογούφερ 8 ή 10 ιντσών στο πίσω ράφι δεμάτων ή στην περιοχή φόρτωσης για την αναπαραγωγή συχνοτήτων μπάσων κάτω από 80 Hz. Ένα γούφερ 5,25 ιντσών ή 6,5 ιντσών σε κάθε μία από τις πόρτες θα παίζει από 80 Hz μέχρι το σημείο διασταύρωσης με έναν οδηγό μεσαίας κατηγορίας στο ταμπλό ή ένα τουίτερ στο πάνελ πανιών. Για ένα tweeter, το crossover είναι πιθανότατα γύρω στα 4 kHz. για ένα μεσαίο, θα μπορούσε να είναι μεταξύ 250 και 450 Hz. Η χρήση πολλαπλών ηχείων μειώνει την παραμόρφωση του συστήματος, επειδή τα μικρά ηχεία δεν καλούνται να εργαστούν σε υψηλά επίπεδα εκδρομής για την παραγωγή πληροφοριών χαμηλής συχνότητας.

Διαβάστε:  Ποια είναι τα Βασικά Πλεονεκτήματα της υπηρεσίας Vip Transfers;

Έχει σημασία το μέγεθος ή το υλικό του ηχείου;

Έχει σημασία τι μέγεθος ηχείου χρησιμοποιείτε στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου σας; Για να διατηρηθεί η απάντηση σύντομη και γλυκιά, τα μεγαλύτερα ηχεία αναπαράγουν συνήθως πληροφορίες χαμηλής συχνότητας καλύτερα. Ωστόσο, αυτό δεν χρειάζεται να σχετίζεται άμεσα με το μπάσο. Ψάξτε επίσης για OEM Οθόνες, καθώς έχουν μεγάλη ζήτηση στις μέρες μας και όχι άδικα.

Ένα μεσαίο εύρος τιμών 2 ιντσών στο ταμπλό ενός Jeep μπορεί να μειώσει τα 400 Hz χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ ένα tweeter 1 ιντσών πρέπει να διασταυρωθεί στα 4.000 Hz. Το μειονέκτημα της χρήσης μεγαλύτερων ηχείων είναι ότι η έξοδός τους γίνεται κατευθυντική σε υψηλότερες συχνότητες. Ένα γούφερ 8 ιντσών στην πόρτα ενός σεντάν θα πρέπει να συνδυαστεί με ένα μεσαίο στο ταμπλό για να παράγει ομοιόμορφο ήχο σε όλο το περιβάλλον ακρόασης.

Το φαινόμενο της κατευθυντικότητας των ηχείων σχετίζεται καθαρά με τη διάμετρο του κώνου και όχι με το σχέδιο ή τα υλικά του ηχείου. Η κατευθυντικότητα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ορισμένα συστήματα χρησιμοποιούν σχεδίαση τεσσάρων κατευθύνσεων με ειδικά προγράμματα οδήγησης midbass και midrange.

Πως Επιλέγω τα κατάλληλα ηχεία για το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου μου;

Όταν έρθει η ώρα να αναβαθμίσετε το στερεοφωνικό σύστημα στο αυτοκίνητο ή το φορτηγό σας, επισκεφτείτε ένα τοπικό εξειδικευμένο κατάστημα εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Θα επιθεωρήσουν το όχημά σας για να επιβεβαιώσουν το μέγεθος και τη θέση του ηχείου και, στη συνέχεια, θα προτείνουν έναν συνδυασμό μεγεθών για να καλύψει τις ανάγκες σας.

Ο στόχος σας κατά τη διαδικασία της ακρόασης είναι να επιλέξετε μια λύση που να ακούγεται ακριβής και λεπτομερής, ειδικά σε υψηλά επίπεδα έντασης. Αν αναρωτιέστε πώς θα διασφαλίσουν ότι το σύστημα ακούγεται καλά με τη μουσική που απολαμβάνετε, η απάντηση έρχεται με τη μορφή συντονισμού.

Διαβάστε:  Μέσα από το Κράνος: Η Αναμέτρηση μεταξύ Modular και Full Face

Εάν συμπεριλάβετε έναν επεξεργαστή ψηφιακού σήματος (είτε ως αυτόνομο κομμάτι είτε ως ενσωματωμένο σε ενισχυτή), ο εγκαταστάτης μπορεί να βαθμονομήσει το σύστημα για να εξασφαλίσει ομαλή απόκριση και τη σωστή ποσότητα μπάσων και εξόδου υψηλής συχνότητας για να καλύψει τις ανάγκες σας.

Leave your comment
Comment
Name
Email