
Θηλώδης & Θυλακιώδης Καρκίνος Θυρεοειδούς
Ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς ανήκουν στους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους θυρεοειδούς. Η προέλευση τους είναι από τα θυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς. Αποτελούν τους συχνότερους καρκίνους του θυρεοειδούς (85 – 90% του συνόλου), ενώ οι ασθενείς εμφανίζουν άριστο προσδόκιμο.
Ο θηλώδης καρκίνος έχει την τάση να εμφανίζει συχνότερα μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες, σε αντίθεση με το θυλακιώδη καρκίνο, ο οποίος εμφανίζει συχνότερα απομακρυσμένες (αιματογενείς) μεταστάσεις (πνεύμονες, οστά).

Καρκίνος Θυρεοειδούς εκ Κυττάρων Hürthle
Επιπρόσθετα, στους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους ανήκει και ο καρκίνος εκ των κυττάρων Hürthle. Ωστόσο, η πρόγνωσή του είναι ελαφρώς δυσμενέστερη, με το 10-ετές προσδόκιμο των ασθενών να αγγίζει το 80%.
Μυελοειδής Καρκίνος Θυρεοειδούς
Ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς εμφανίζεται λιγότερο συχνά από τους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους (5 – 10% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκίνων). Ειδικότερα, ο μυελοειδής καρκίνος προέρχεται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα (κύτταρα C) του θυρεοειδούς, τα οποία εκκρίνουν την ορμόνη καλσιτονίνη. Εμφανίζει μία επιθετικότερη βιολογική συμπεριφορά, συγκριτικά με το θηλώδη και το θυλακιώδη καρκίνο. Στους περισσότερους ασθενείς με μυελοειδή καρκίνο, οι λεμφαδενικές μεταστάσεις είναι συχνά παρούσες, ήδη από τη στιγμή της διάγνωσης της νόσου. Εξαιτίας της έκκρισης της καλσιτονίνης από τα κύτταρα αυτά, η μέτρηση των επιπέδων της στο αίμα του ασθενούς αποτελεί χρήσιμο κριτήριο για τη διάγνωση του μυελοειδή καρκίνου. Τα τελευταία χρόνια, η εκτίμηση των επιπέδων αίματος της προκαλσιτονίνης, μίας πρόδρομης ορμόνης της καλσιτονίνης, έχει αποδειχθεί πως εμφανίζει ισάξια ευαισθησία και ειδικότητα με την καλσιτονίνη στη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται συχνά, πλέον, ως συμπληρωματικό διαγνωστικό μέσο.
Leave your comment