
Ποια όργανα και συστήματα επηρεάζει η νόσος του Graves;
Ποια όργανα και συστήματα επηρεάζει η νόσος του Graves; Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η αυτόνομη και ανεξέλεγκτη υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών στη νόσο του Graves δεν προκαλεί μόνο συμπτώματα και σημεία υπερθυρεοειδισμού. Αντιθέτως, αφενός επάγει τις συνέπειες του υπερθυρεοειδισμού στα διάφορα συστήματα του οργανισμού και αφετέρου χαρακτηρίζεται και από μοναδικές εκδηλώσεις της νόσου.
Πιο συγκεκριμένα, ο προκαλούμενος υπερθυρεοειδισμός συνεπάγεται τις μεταβολές διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, με συμπτώματα και σημεία, όπως:
- Καρδιαγγειακό σύστημα: αρτηριακή υπέρταση, αρρυθμίες, κολπική μαρμαρυγή, ταχυκαρδία
- Μυοσκελετικό σύστημα: οστεοπενία, οστεοπόρωση, απώλεια βάρους
- Νευρικό σύστημα: νευρικότητα και τρόμος των άκρων, όξυνση των αντανακλαστικών
- Ψυχολογική σφαίρα: διάφορες νευροψυχολογικές εκδηλώσεις (ευερεθιστότητα, άγχος, δυσθυμία, αϋπνία, κατάθλιψη) και μεταβολές στην ψυχολογία των ασθενών.
Η νόσος Graves, ωστόσο, προκαλεί την εμφάνιση και κάποιων μοναδικών συμπτωμάτων και εκδηλώσεων της νόσου, τα οποία παρατηρούνται μόνο στη νόσο Graves. Αυτά περιλαμβάνουν:
- τη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (Graves οφθαλμοπάθεια) – εξόφθαλμο, ο οποίος εμφανίζεται στο 50% των ασθενών
- την πάχυνση του δέρματος των κάτω άκρων, που παρατηρείται στο 1-2% των ασθενών.

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου Graves;
Η διάγνωση της νόσου Graves, προϋποθέτει αρχικώς τον αποκλεισμό άλλων αιτίων υπερθυρεοειδισμού, όπως το τοξικό αδένωμα και την τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη.
Η λεπτομερής λήψη του ιατρικού και κληρονομικού ιστορικού, όπως και η κλινική εξέταση του ασθενούς, βοηθούν σημαντικά στη διάγνωση. Οι εργαστηριακές εξετάσεις, ωστόσο, είναι εκείνες που τελικά θα θέσουν τη διάγνωση της νόσου Graves. Οι εργαστηριακές εξετάσεις, συνεπώς, περιλαμβάνουν:
- τη μέτρηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4 και TSH) στο αίμα των ασθενών, για τη διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού
- την εκτίμηση των επιπέδων των αυτοαντισωμάτων έναντι του υποδοχέα της TSH (TRAb) στο αίμα των ασθενών
- το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα και του τραχήλου
- σε σπάνιες περιπτώσεις, το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς αδένα.
Leave your comment