Τι είναι το Οικογενειακό Δίκαιο

Τι είναι το Οικογενειακό Δίκαιο

Εάν περνάτε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με κάποιον που ειδικεύεται στο οικογενειακό δίκαιο. Οι οικογενειακοί δικηγόροι βοηθούν τους ανθρώπους σε θέματα που σχετίζονται με το γάμο και το διαζύγιο, την επιμέλεια και τη διατροφή των παιδιών, την απαγωγή παιδιών και την ενδοοικογενειακή βία. Εάν χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση διαζυγίου ή να χωρίσετε νομικά από τον σύντροφό σας για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από τον θάνατο ή τον χωρισμό, πιθανότατα θα χρειαστείτε τη βοήθεια δικηγόρου.

Τι είναι το οικογενειακό δίκαιο

Το οικογενειακό δίκαιο είναι ο τομέας του δικαίου που διέπει τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις σχέσεις των προσώπων που είναι ή υπήρξαν έγγαμα ή σε πολιτική ένωση, των συγγενών εξ αίματος ή εξ υιοθεσίας, των προσώπων που έχουν κοινό τέκνο ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης και των ζευγαριών που έχουν ζήσει μαζί σε σχέση που μοιάζει με γάμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το οικογενειακό δίκαιο περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο πρακτικής, όπως διαζύγιο και χωρισμός- διανομή περιουσίας- καταβολή διατροφής (διατροφή)- διαφορές επιμέλειας/προσβασιμότητας/κηδεμονίας παιδιών- θέματα συμφώνου συμβίωσης και γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου- διαταγές ενδοοικογενειακής βίας κ.λπ.

Οι κύριοι τομείς του οικογενειακού δικαίου περιλαμβάνουν το διαζύγιο, την επιμέλεια και τη διατροφή των παιδιών, την απαγωγή παιδιών και τη γονική απαγωγή, την ενδοοικογενειακή βία, τις υιοθεσίες, τις ακυρώσεις και τα οικονομικά της οικογένειας.

Εκτός από τους πιο συνηθισμένους τομείς του οικογενειακού δικαίου, υπάρχουν επίσης ορισμένοι άλλοι εξειδικευμένοι τομείς στους οποίους μπορεί να επικεντρωθεί ένας δικηγόρος. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

Ενδοοικογενειακή βία – Γνωστή και ως βία μεταξύ συντρόφων ή ενδοοικογενειακή κακοποίηση- αναφέρεται συγκεκριμένα σε ξυλοδαρμό ή επίθεση από ένα μέλος εναντίον ενός άλλου μέλους στο πλαίσιο μιας στενής σχέσης, όπως γάμος/αστική ένωση/οικογενειακή συμβίωση κ.λπ., αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την παρακολούθηση μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων κειμένου, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ., σεξουαλική επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, σοδομισμό, άσεμνη έκθεση, ηδονοβλεψία, επιδειξιομανία, αισχρότητα, λαγνεία, ασέλγεια, άσεμνη έκθεση.

Διαβάστε:  Ποια είναι τα καθήκοντα του Ποινικολόγου

Το οικογενειακό δίκαιο είναι ο τομέας του δικαίου που ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια. Οι οικογενειακοί δικηγόροι μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα νομικά σας δικαιώματα κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων της ζωής σας.

Το οικογενειακό δίκαιο καλύπτει πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως η υιοθεσία, το διαζύγιο και ο χωρισμός, η επιμέλεια και η διατροφή των παιδιών (γνωστή και ως διατροφή), οι εντολές προστασίας από την ενδοοικογενειακή βία και τα δικαιώματα των παππούδων και των γιαγιάδων. Ένας οικογενειακός δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε σε αυτές τις πολύπλοκες καταστάσεις, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εσάς ή τους αγαπημένους σας.

Εάν χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση διαζυγίου ή να χωρίσετε νομικά από τον σύντροφό σας για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από τον θάνατο ή τον χωρισμό, πιθανότατα θα χρειαστείτε τη βοήθεια δικηγόρου.

Εάν πρέπει να καταθέσετε αίτηση διαζυγίου ή να χωρίσετε νομικά από τον σύντροφό σας για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από τον θάνατο ή τον χωρισμό, θα χρειαστείτε τη βοήθεια δικηγόρου. Ο νόμος που περιβάλλει αυτές τις καταστάσεις μπορεί να είναι συγκεχυμένος και συναισθηματικά φορτισμένος. Ένας οικογενειακός δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα νομικά σας δικαιώματα σε δύσκολες στιγμές της ζωής σας.

Θα πρέπει να μιλήσετε με δικηγόρο οικογενειακού δικαίου προτού λάβετε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το πώς θα προχωρήσετε με την υπόθεσή σας.

Εάν χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση διαζυγίου ή να χωρίσετε νομικά από τον σύντροφό σας για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από τον θάνατο ή τον χωρισμό, πιθανόν να χρειαστείτε τη βοήθεια δικηγόρου.

Διαβάστε:  Δικηγόρος για συμβόλαια ακινήτων - Διαδικασία

Όταν σκέφτεστε να υποβάλετε αίτηση διαζυγίου ή να χωρίσετε νομικά από τον σύντροφό σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε νομική συμβουλή. Μπορείτε συνήθως να βρείτε δικηγόρους που ειδικεύονται στο οικογενειακό δίκαιο αναζητώντας στο διαδίκτυο ή ζητώντας συστάσεις από φίλους και μέλη της οικογένειας.

Συμπερασματικά

Ένας καλός δικηγόρος θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη νομική διαδικασία που αφορά αυτού του είδους τις υποθέσεις και να καθορίσετε αν είναι κατάλληλες για εσάς. Εάν είναι, θα είναι επίσης σε θέση να σας καθοδηγήσει σε κάθε βήμα της διαδικασίας καθώς και να σας εξηγήσει τα πάντα με σαφήνεια, έτσι ώστε τίποτα να μην σας αιφνιδιάσει αργότερα στη συνέχεια, όταν τα πράγματα αρχίσουν να περιπλέκονται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον διαμοιρασμό των περιουσιακών στοιχείων και των χρεών (εάν υπάρχουν), τις ρυθμίσεις για την επιμέλεια των παιδιών (εάν υπάρχουν), τις πληρωμές συζυγικής διατροφής/τα έξοδα που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών μετά τον χωρισμό κ.λπ…

Leave your comment
Comment
Name
Email