Τι είναι η κατάθλιψη;

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από επίμονες αλλαγές στη διάθεση ή έλλειψη ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κατάθλιψης όπως: μείζονος κατάθλιψης, επίμονης καταθλιπτικής διαταραχής, διπολικής διαταραχής της διάθεσης, ψυχωτικής κατάθλιψης, κατάθλιψης μετά τον τοκετό και εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα και θεραπεία. Η κατάθλιψη είναι μια κοινή και σοβαρή διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει περίπου 14,8 εκατομμύρια Αμερικανούς, ή 6,7 τοις εκατό όλων των ενηλίκων, ένα χρόνο και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Οι γυναίκες είναι 70% πιο πιθανό να παρουσιάσουν μείζονα κατάθλιψη από ό, τι οι άνδρες.

Τα περισσότερα άτομα με κατάθλιψη βιώνουν βελτιωμένα συμπτώματα με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής, ωστόσο μόνο το ένα τρίτο από αυτούς αναζητούν ποτέ θεραπεία. Γιατί τόσο λίγοι άνθρωποι αναζητούν τη θεραπεία που βελτιώνει τόσο σαφώς τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Η απάντηση έγκειται εν μέρει στα ίδια τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν από το άγχος, τη ΔΕΠΥ, τη διπολική διαταραχή ή την περίπτωση των μπλε. Η κατάθλιψη, η οποία συχνά διαρκεί περίπου την ηλικία των 18 ετών, χαρακτηρίζεται από συναισθήματα θλίψης που διαρκούν τις περισσότερες μέρες, επεκτείνονται σε εβδομάδες και παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή.

Προκαλεί σημαντικό πόνο στον πάσχοντα και στους στενούς φίλους ή τους αγαπημένους τους. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε ντροπή, αμηχανία και χαμηλή αυτοεκτίμηση – όλα αυτά εμποδίζουν τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε έφεραν χαρά Αλλαγή στην όρεξη Δυσκολία στον ύπνο ή στον ύπνο περισσότερο από το συνηθισμένο Κόπωση ή έλλειψη ενέργειας Αναταραχή ή ευερεθιστότητα Συναισθήματα αναξιολόγησης, απελπισίας, ενοχής ή ανεπάρκειας.

Διαβάστε:  Μη λεκτική επικοινωνία και γλώσσα του σώματος

Τύποι κατάθλιψης

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης. Περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: Η μείζονος κατάθλιψης ή η κλινική κατάθλιψη, είναι μια σοβαρή εγκεφαλική διαταραχή που τα συμπτώματα επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής, όπως ύπνο, εργασία, σχολείο και φαγητό. Τα άτομα με μεγάλη κατάθλιψη βιώνουν βαθιά θλίψη, απελπισία, απόγνωση και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν.

Μπορεί να προκαλέσει σωματικό και συναισθηματικό πόνο και να κάνει τους πάσχοντες να αισθάνονται ότι η ζωή δεν αξίζει να ζήσει. Είναι πιθανό να έχετε ένα μεγάλο επεισόδιο κατάθλιψης, αλλά οι περισσότεροι πάσχοντες έχουν πολλά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ο καθένας χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον δύο εβδομάδες κόπωσης, ανησυχίας, αισθήσεων αναξιολόγησης και μειωμένου ενδιαφέροντος για δραστηριότητες.

Είναι πολύ γενετικό, διπλάσιο από το συνηθισμένο στις γυναίκες και επηρεάζει περίπου το 6,7% του πληθυσμού των ΗΠΑ άνω των 18 ετών. Η επίμονη καταθλιπτική διαταραχή, που μερικές φορές ονομάζεται δυσθυμία, είναι μια περίοδος κατάθλιψης που διαρκεί για δύο χρόνια ή περισσότερο. Είναι χρόνια, συνεχής κατάθλιψη. Τα άτομα με δυσθυμία δυσκολεύονται να είναι ευτυχισμένα ακόμη και στις πιο χαρούμενες περιπτώσεις και συχνά περιγράφονται ως ζοφερή ή διαρκώς διαμαρτύρονται.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το αίσθημα της απελπισίας, τη χαμηλή ενέργεια και την κακή συγκέντρωση. Αυτό μπορεί να συνυπάρξει με μεγάλες καταθλιπτικές περιόδους, αλλά χαρακτηρίζεται από περιόδους λιγότερο σοβαρών συμπτωμάτων. Η διπολική διαταραχή της διάθεσης είναι λιγότερο συχνή από τη μείζονα κατάθλιψη και την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή. Ταυτίζεται με δραστικές αλλαγές στη διάθεση με την πάροδο του χρόνου – από ακραία υψηλά επίπεδα (μανία) σε ακραία χαμηλά επίπεδα (κατάθλιψη) – καθώς και απότομες αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας και παραμορφωμένες αποφάσεις.

Διαβάστε:  Μη λεκτική επικοινωνία και γλώσσα του σώματος

Συνήθως αναπτύσσεται στα τέλη της εφηβείας ή στην πρώιμη ενηλικίωση, είναι πολύ γενετικό και επηρεάζει περίπου το 2,6 τοις εκατό των Αμερικανών. Επιπλέον, αυτοί οι τρεις τύποι κατάθλιψης μπορούν να εμφανιστούν σε σχέση με τις συνθήκες της ζωής: ψυχωτική κατάθλιψη, κατάθλιψη μετά τον τοκετό και εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Leave your comment
Comment
Name
Email