Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροίδες είναι αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του ορθού και του πρωκτού που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή ή σε θρόμβωση. Χωρίζονται σε εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Αναπτύσσονται εσωτερικά στο τελευταίο τμήμα του ορθού. Μπορούν σπάνια να προκαλέσουν δυσφορία ή πόνο. Όταν συμβαίνει αυτό, πιθανώς υπάρχουν κάποιες ρωγμές ή πρόπτωση.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Αναπτύσσονται εξωτερικά και μπορεί να είναι ορατές και επώδυνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Εάν έχετε ένα ή περισσότερα πρωκτικά συμπτώματα όπως πόνο, κάψιμο, κνησμς, αιμορραγία και εκκρίσεις βλέννας, μπορεί να είναι αιμορροϊδική νόσος. Για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα σχετικά συμπτώματα. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα και το οποίο συχνά επιτρέπει τον εντοπισμό αυτής της παθολογίας είναι η αιμορραγία. Σε περίπτωση απώλειας αίματος είναι καλό να κάνετε διάκριση με βάση το χρώμα: Στην περίπτωση αιμορροΐδων, το αίμα είναι πιο έντονο χρώμα και μπορεί να αναγνωριστεί στο χαρτί τουαλέτας.

Τα άλλα δύο πιο κοινά συμπτώματα μπορεί να είναι ο πόνος και ο κνησμός, τα οποία στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί να έχουν κακή ένδειξη αλλά ανεκτή. Όταν η ασθένεια φτάσει σε πιο προχωρημένα στάδια, η ποιότητα ζωής του ασθενούς μπορεί να μειωθεί δραστικά, καθώς ακόμη και οι πιο καθημερινές καθημερινές κινήσεις μπορούν να γίνουν πολύ επώδυνες και ενοχλητικές.

Πώς μπορούν να διαγνωστούν οι αιμορροΐδες;

Πραγματοποιώντας μια φυσική εξέταση, που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός μικρού πλαστικού κυλίνδρου που ονομάζεται anoscope, είναι δυνατόν να εξεταστεί το ανορθωτικό βλεννογόνο για να επιβεβαιωθεί η παρουσία αιμορροΐδων ή άλλων παθολογιών.

Ποια είναι τα στάδια της αιμορροϊδικής νόσου;

Για τη θεραπεία των αιμορροΐδων είναι σημαντικό να καθοριστεί το στάδιο της νόσου.

Διαβάστε:  10 οφέλη του καφέ για την υγεία , με βάση την επιστήμη

Ο πρωκτολόγος είναι η καταλληλότερη λύση για τη διενέργεια αυτού του τύπου ταξινόμησης. Οι αιμορροΐδες μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερα στάδια ανάλογα με τη σοβαρότητά τους.

1ο ΣΤΑΔΙΟ. Είναι το λιγότερο σοβαρό: οι αιμορροΐδες παραμένουν εντός του πρωκτικού καναλιού και επομένως είναι ορατές μόνο μέσω μιας ανοσοσκοπικής έρευνας.

Οι αιμορροΐδες αυτού του βαθμού είναι συνήθως ανώδυνες και ο ασθενής γενικά δεν έχει συμπτώματα εκτός εάν εμφανιστεί αιμορραγία.

ΙΙ ΣΤΑΔΙΟ. Οι αιμορροΐδες σε αυτό το στάδιο είναι εσωτερικές αλλά προεξέχουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την εκκένωση των κοπράνων και μπαίνουν αυθόρμητα μέσα στο τέλος της αφόδευσης. Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει αιμορραγία και δυσφορία.

III ΣΤΑΔΙΟ. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αιμορροΐδες δεν επιστρέφουν αυθόρμητα στο τέλος της εκκένωσης, αλλά είναι απαραίτητο να τις επανατοποθετήσετε χειροκίνητα μέσα στον πρωκτικό σωλήνα.

IV ΣΤΑΔΙΟ

Αυτό είναι το πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου: Οι αιμορροΐδες προεξέχουν έξω από τον πρωκτό και είναι αδύνατο να επανατοποθετηθούν μέσα. Ο βλεννογόνος είναι πάντα σε επαφή με τα εσώρουχα και μπορεί να προκαλέσει πολύ οδυνηρές διαδικασίες.

Leave your comment
Comment
Name
Email