Τι προκαλεί τα σπυράκια στο πρόσωπο και το σώμα ;

Τι προκαλεί τα σπυράκια στο πρόσωπο και το σώμα ;

Ένα σπυράκι είναι ένα μικρό φλύκταινο ή θηλάκι. Τα σπυράκια αναπτύσσονται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες ή οι αδένες ελαίου φράζουν και μολύνονται, οδηγώντας σε πρησμένες, ερυθρές αλλοιώσεις γεμάτες με πύον.

Τα σπυράκια είναι μέρος της ακμής. Είναι πιο πιθανό να συμβούν κατά την εφηβεία, αλλά επίσης μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Κατά την εφηβεία, η παραγωγή ορμονών αλλάζει. Αυτό μπορεί να αναγκάσει τους σμηγματογόνους αδένες, που βρίσκονται στη βάση των θυλάκων των μαλλιών, να γίνουν υπερβολικοί. Ως αποτέλεσμα, τα σπυράκια είναι πιθανότερο να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών και γύρω από την εμμηνόρροια, για τις γυναίκες.

Τα σπυράκια επηρεάζουν συχνότερα το πρόσωπο, την πλάτη, το στήθος και τους ώμους. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες σε αυτές τις περιοχές του δέρματος.

Η ακμή, η κύρια αιτία των σπυριών, επηρεάζει πάνω από το 80 τοις εκατό των εφήβων. Μετά την ηλικία των 25 ετών, επηρεάζει το 3% των ανδρών και το 12% των γυναικών.

Γεγονότα για τα σπυράκια

Ας δούμε μερικά βασικά σημεία σχετικά με τα σπυράκια. Περισσότερες λεπτομέρειες βρίσκονται στο κύριο άρθρο.

  • Τα σπυράκια κυμαίνονται από απλά σπυράκια έως κύστεις.
  • Συμβαίνουν όταν οι σμηγματογόνοι αδένες γίνονται πιο ενεργοί, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος φράζουν τους πόρους και μερικές φορές αναπτύσσεται μια λοίμωξη.
  • Τα σπυράκια εμφανίζονται συχνά στην εφηβεία, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε ηλικία.
  • Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι κάποια συγκεκριμένη τροφή προκαλεί ακμή, αλλά μετά από μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σπυριών και έχουν διαφορετικά σημεία και συμπτώματα:

Whiteheads: Αυτά είναι μικρά σπυράκια που παραμένουν κάτω από το δέρμα. Εμφανίζονται ως μια μικρή, σάρκα.

Blackheads: Aυτά είναι καθαρά ορατά στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι μαύρο ή σκούρο καφέ, λόγω της οξείδωσης της μελανίνης, της χρωστικής του δέρματος.

Διαβάστε:  3 βήματα για τον σωστό καθαρισμό του προσώπου

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι προκαλούνται από τον μη καλό καθαρισμό, λόγω του χρώματος τους, και τρίβουν έντονα τα πρόσωπά τους. Το τρίψιμο δεν βοηθά. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει άλλα προβλήματα.

Papules: Αυτά είναι μικρά, στερεά, στρογγυλεμένα εξογκώματα που αναδύονται από το δέρμα. Είναι συχνά ροζ.

Φλύκταινες: Αυτά είναι σπυράκια γεμάτα πύον. Είναι ορατά στην επιφάνεια του δέρματος. Η βάση είναι κόκκινη και το πύον είναι στην κορυφή.

Κόμβοι: Αυτά έχουν παρόμοια δομή με τα θηλώματα, αλλά είναι μεγαλύτερα. Μπορούν να είναι επώδυνα και να ενσωματωθούν βαθιά στο δέρμα.

Κύστες: Αυτές είναι ορατές στην επιφάνεια του δέρματος. Γεμίζουν με πύον και συνήθως είναι οδυνηρές. Οι κύστες συνήθως προκαλούν ουλές.

Αιτίες για σπυράκια

Τα σπυράκια εμφανίζονται όταν οι πόροι φράσσονται με σμήγμα και νεκρό δέρμα. Μερικές φορές αυτό οδηγεί σε λοίμωξη και φλεγμονή. Το γιατί επηρεάζουν μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.

Οι σμηγματογόνοι αδένες και τα σπυράκια

Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι μικροσκοπικοί αδένες του δέρματος που εκκρίνουν σμήγμα, μια κηρώδη ή λιπαρή ουσία που λιπαίνει το δέρμα και τα μαλλιά.

Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται μέσα στους πόρους του δέρματός μας, σε όλο το σώμα, εκτός από τις παλάμες των χεριών και των πέλματος των ποδιών. Υπάρχουν περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής από ότι αλλού.

Καθώς οι αδένες παράγουν σμήγμα μέσα στους πόρους, νέα κύτταρα του δέρματος αυξάνονται συνεχώς και τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος ρίχνονται.

Μερικές φορές, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος δεν ρίχνονται. Παραμένουν στους πόρους και κολλάνε από το κολλώδες σμήγμα, προκαλώντας απόφραξη στον πόρο.

Η απόφραξη των πόρων είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά την εφηβεία, καθώς οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν περισσότερο σμήγμα αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε:  Ο Ρόλος του Στρίπερ-Χορευτή στα Μπάτσελορ Πάρτι: Τέχνη, Διασκέδαση και Προκλήσεις

Βακτηριακή μόλυνση

Όπου το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται και εμποδίζουν έναν πόρο, αυτό ενθαρρύνει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Propionibacterium acnes, ενός βακτηρίου αργής ανάπτυξης που συνδέεται με την ακμή.

Το Propionibacterium acnes υπάρχει ακίνδυνα στο δέρμα μας, αλλά όταν οι συνθήκες είναι σωστές, μπορεί να αναπαραχθεί πιο γρήγορα και να γίνει πρόβλημα. Το αργά αναπτυσσόμενο βακτήριο τροφοδοτεί το σμήγμα και παράγει μια ουσία που προκαλεί ανοσοαπόκριση. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή του δέρματος και κηλίδες.

Αν και τα σπυράκια σχετίζονται με βακτηριακή λοίμωξη, δεν είναι μεταδοτικά. Ένα άτομο δεν μπορεί να πιάσει σπυράκια από άλλο.

Παράγοντες κινδύνου

Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε σπυράκια από άλλους. Οι διακυμάνσεις των ορμονών και οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο, καθώς η ακμή εμφανίζεται συχνά σε οικογένειες, αλλά ορισμένοι άλλοι παράγοντες είναι δυνατοί.

Καλά και κακά βακτήρια

Το απαλό πλύσιμο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης, αλλά το τρίψιμο μπορεί να επιδεινώσει τα σπυράκια.
Όπως και στο έντερο, έχουμε «καλά» βακτήρια που προστατεύουν από ασθένειες και «κακά» βακτήρια που προκαλούν ασθένεια, οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για το δέρμα.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εντόπισαν δύο μοναδικά στελέχη P. acnes στο δέρμα του 20 τοις εκατό των ατόμων με σπυράκια, ενώ εκείνα με υγιές δέρμα τείνουν να μην φέρουν αυτά τα στελέχη.

Ένα άλλο στέλεχος του P. acnes είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα άτομα με σπυράκια τείνουν να μην έχουν αυτό το στέλεχος, αλλά τα άτομα με υγιές δέρμα το είχαν.

Διαβάστε:  5 εύκολα βήματα για πρωινό μακιγιαζ

Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων καθορίζουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των σπυριών. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα βακτήρια μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με διαφορετικούς παράγοντες, όπως τα επίπεδα ορμονών και σμήγματος. Ζητούν περισσότερη έρευνα.

Λοιμώξεις

Οι εξάρσεις τύπου ακμής έχουν επίσης συνδεθεί με μολύνσεις ζύμης.

Το Pityrosporum, επίσης γνωστό ως malassezia ή foliculutis, συμβαίνει όταν μια μαγιά pityrosporum εισέρχεται στα θυλάκια των τριχών και πολλαπλασιάζεται, προκαλώντας μια φαγούρα έκρηξη μικροσκοπικών, φαγούρων, στρογγυλεμένων σπυριών, που μοιάζει με ακμή. Εμφανίζεται κυρίως στο άνω στήθος, στους ώμους και στην άνω πλάτη, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το πρόσωπο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυτή τη μαγιά στο δέρμα τους, αλλά εάν αναπτυχθεί πάρα πολύ, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Μπορεί να συμβεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες από νέους έως μέσης ηλικίας.

Υγρό, περιβάλλον, ρούχα από συνθετικές ίνες και η χρήση λιπαρών προϊόντων δέρματος μπορεί να το επιδεινώσει.

Η κατάσταση είναι συχνή στους εφήβους, πιθανώς λόγω της αυξημένης δραστηριότητας του σμηγματογόνου αδένα. Δεν είναι το ίδιο με την ακμή, αλλά συχνά συγχέεται με αυτήν.

Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ακμή μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση, καθώς καταστέλλουν τα βακτήρια που διαφορετικά θα ελέγχουν τη ζύμη. Απαιτείται αντιμυκητιακή θεραπεία στην περίπτωση της μαλαζέζιας.

Ευαισθησία τεστοστερόνης

Οι ερευνητές έχουν βρει μια σχέση μεταξύ των σπυριών ακμής και των υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων, των «αρσενικών» ορμονών που υπάρχουν επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα στις γυναίκες.

Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται να προκαλούν μεγαλύτερη δραστηριότητα στους σμηγματογόνους αδένες, με αποτέλεσμα περισσότερους φραγμένους πόρους και υψηλότερες πιθανότητες ακμής.

Φυσικά η επίσκεψη σε έναν ειδικό Δερματολόγο θα σας κάνει την ασφαλή διάγνωση που χρειάζεστε για την αντιμετώπιση του δικού σας προβλήματος.

Leave your comment
Comment
Name
Email