Τι είναι η βρογχοκήλη

Τι είναι η βρογχοκήλη

Η βρογχοκήλη, γνωστή επίσης ως οισοφαγική βρογχοκήλη ή κήλη του διαφράγματος, είναι μια κατάσταση όπου μια μικρή μέρα του κοιλιακού μετωπίου (διάφραγμα) που χωρίζει το στήθος από την κοιλιά, ανοίγει και επιτρέπει στο κάτω μέρος του οισοφάγου να προεξέλθει προς το στήθος. Αυτό δημιουργεί έναν μικρό σάκκο ή τσέπη πάνω από το διάφραγμα, στον οποίο μπορεί να εισέλθει στοματικός υγρός, τρόφιμα ή και άλλοι παράγοντες.

Η βρογχοκήλη μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (γαστρικό οξύ πηγαίνει πίσω στον οισοφάγο), οξεία ή χρόνια οισοφαγίτιδα, δύσπνοια, οισοφαγικό έλκος και άλλα. Οι παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η κύρια υπέρταση του κοιλιακού χώρου, η κύρια υπερκυτταρική πίεση (αυξημένη πίεση στο κάτω μέρος του οισοφάγου) και η κύρια δυσκοιλιότητα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας βρογχοκήλης.

Η αντιμετώπιση της βρογχοκήλης μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία για την ελαφρά μορφή, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να είναι απαραίτητη για την επισκευή του διαφράγματος και τη διόρθωση της κήλης. Σημαντικό είναι να συμβουλευτείτε έναν ιατρό αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που υποδηλώνουν πιθανή βρογχοκήλη, για να διαγνωστεί και να ξεκινήσει η κατάλληλη αγωγή.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η βρογχοκήλη μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα και επιπλοκές, και αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Αυτό συμβαίνει όταν το στοματικό υγρό και τα γαστρικά οξέα ανεβαίνουν από το στομάχι πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρες, δυσφορία και άλλα συμπτώματα.
  2. Οισοφαγίτιδα: Η φλεγμονή του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, πόνο και δυσκολία στην κατάποση.
  3. Οισοφαγικό έλκος: Η παρουσία οξέων στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει ελκοπάθειες στην επένδυσή του, με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές όπως αιμορραγία.
  4. Δύσπνοια: Η πίεση της βρογχοκήλης στον οισοφάγο και τον πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή.
Διαβάστε:  Όζοι Θυρεοειδούς

Η ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη για τη διάγνωση της βρογχοκήλης. Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια σειρά εξετάσεων, όπως ακτινογραφίες, ενδοσκοπία (οισοφαγογαστροσκόπηση) και άλλες, για να διαπιστώσει την ύπαρξη και τη σοβαρότητα της βρογχοκήλης.

Σε περιπτώσεις όπου η βρογχοκήλη προκαλεί σοβαρές επιπλοκές ή δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την επισκευή του διαφράγματος και την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό είναι να συνεργαστείτε στενά με τον χειρουργό ιατρό σας για την κατάλληλη διάγνωση, αγωγή και παρακολούθηση της βρογχοκήλης, προκειμένου να διατηρήσετε την υγεία σας.

Leave your comment
Comment
Name
Email